cover

Everything Ecstatic

Four Tet

CD (2005) - Domino / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Folktronica

Spor:
A Joy
Smile Around the Face
Fuji Check
Sun Drums and Soil
Clouding
And Then Patterns
High Fives
Turtle Turtle Up
Sleep, Eat Food, Have Visions
You Were There With Me

Referanser:
Caribou
Manitoba
Boom Bip
Jaga Jazzist
Bonobo
Prefuse 73
Air
Boards of Canada

Vis flere data

Se også:
Pause - Four Tet (2001)
Rounds - Four Tet (2003)
There Is Love in You - Four Tet (2010)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Bikubesanger

Ubeskrivelig manisk mosaikk fra folktronicaens foregangsmann.

2003s Magiske Rounds var et eneste langt kjærtegn av innovativ, søkende og annerledeslydende musikk, og årets Everything Ecstatic er ikke mye dårligere. Best av alt, det peises på fra første nu i hva som er en god kandidat til årets elektronikautgivelse. Det sier ikke lite, med Caribous siste utgivelse fortsatt friskt i minne og lommediskoen. I tillegg er den av en slik art at Volkswagen og Mitsubishi nok holder avstand denne gangen, skjønt man vet jo aldri...

Uansett, Four Tet har hatt et par album på seg til å etablere seg som en uhyre vigorøs og spennende artist å følge, og Everything Ecstatic skuffer ikke, langt ifra. Tvert imot, Kieran Hebden har lagt en alen til sin vekst. Innledende A Joy er eksempelvis skitten og febril drum'n'jazzhop med en bassgang så lurvete og gjørmete at hele Londons 100 Club ville glist så det blendet sola, mens hva som mest av alt lyder som en overfylt vaskemaskintrommel surrer i bakgrunnen; alt før cymbaler, trommevirvler og klimpre-klimprepiano sklir inn fra venstre, iblander seg Super Mario Bros-lyder og til sist eskalerer til noe av det mest fantastiske stykke white noise siden Aphex Twins mange berserkerganger på 90-tallet. Slik fortsetter det, i førti minutter. Andre spor ut, Smile Around the Face, slakker på vinden i noe slikt som tjue sekunder, da bærer det til gjengjeld ut i enda mer musikalsk anarki i en voldsom, hyperaktiv mikstur av dype beats, trommesoloer, elektroniske måleinstrumenter, vibrafoner, cymbaler og jeg vet ikke hva - det hele lyder uansett lekent og sanselig, om enn komplett ubeskrivelig.

Sun Drums and Soil er platas mer spirituelle, åndelige anstrengelse, og som alt annet på Everything Ecstatic en orkestrert kakafoni. For første gang får vi prov på Hebdens hang til å leke med jazz, hip hop, ambient og loops i samme spor, i hva som høres ut som lyden av en eksploderende bikube. En fritt utfoldende saxofon toner inn og ut, mens slagverk og perkusjon tydeligvis har blitt sluppet ut etter flere års fangenskap og knapt kan beherske seg. Et svalt, bølgende tema lurer i bakgrunnen, samt litt fiffig rasling av det som kan være en tamburin men helt sikkert ikke er det, og i sum har du et komponert kaos med lyd av østerlandsk magi. Sun Drums and Soil er albumets fineste øyeblikk, og er et intenst, euforisk stykke samtidsmusikk av nesten overjordiske dimensjoner.

Deretter roes det noe ned med Clouding og And Then Patterns, den første et kort-kort intermezzo av kling klang, trefløyter og teskjeer på glass, den andre en mer ambient og atmosfærisk transportetappe, svevende og drømmende, som innimellom truer med å nærme seg Airs luftige arrangementer men holder seg i skinnet gjennom knivskarpe loops og snurrig knotteskruing. På High Fives er det tilbake til mørke, grimete beats og trommevisping, balansert mot barnlige vibrafonlyder og flytende scratching fra Hebden selv, alt sammen innsatt i et kosmisk lydbilde fyllt med så harde lyder at ørene blør. Den påfølgende to minutter lange Turtle Turtle Up innledes med hva som høres mest av alt ut som en koreansk arkadespillhall, før den kaster lytteren ut i enda flere febrilske trommesoloer, morsesignallyder og maracasristing. Med et halvt minutt igjen av Turtle Turtle Up dukker en stødig, mer konstant rytme opp som tilslutt ebber ut med lyden av storbyen med sine hastende mennesker og tutende bilhorn.

Nest siste låt, med den noe pretensiøse tittelen Sleep, Eat Food, Have Visions, er et åtte minutter langt sonisk epilepsianfall, og en forlengelse av Sun Drums and Soil som blippblopper ivei, tilsynelatende uten mål og mening, før den overraskes av de reneste monsterbeats, og slynges ut i rommet med all mulig kraft som et brennende prosjektil, fortere og fortere til man til slutt knapt vet hvor man er. Everything Ecstatic avsluttes av You Were There With Me, en lydcollage egnet for de sene timer av døgnet, bestående av klokkespill og østerlandske gong-gonger, svakt merket gjennom den tette tåken over myrene. Gradvis legges det til dunkle beats, regndråper-i-vann-lyder og det som høres ut som noen som hamrer på en lagerdør langt, langt i det fjerne.

Og slik ender herligheten. Everything Ecstatic er blitt Hebdens mest gjennomførte album så langt, og et rasende, intenst og ambisiøst stykke cross-over-musikk. Det er slett ikke for alle, og i hvert fall ikke for sarte sjeler, men er du av de som liker utfordringer er Everything Ecstatic en utfordring så god som noen. Den kommer dog ikke uten at du går noen runder i ringen med den, til gjengjeld kan du bli fullstendig slått ut når den treffer. Og det gjør den, så du seiler i kanvasen.

comments powered by Disqus

 Bjarte Edvardsen
2005-07-07Jeg blir så glad!

Denne mannen
Disse lydene
Disse kontrastene
Dette ekstatiske sammensuriumet
Dette spenstige coveret
Denne kjekke anmeldelsen
Dette finfine salget på platekompaniet
Dette favorittordet mitt "folktronika"

Rounds
Pause
Dialogue

All denne kreativiteten
Denne herlige foreningen av elektronisk og akustisk
Disse hverdagslige bildene i coverheftet
Denne kjekke hjemmesiden hans

Four Tet er rett og slett til for å gjøre hverdagen vår gladere!

Emilio
2005-07-13jeg blir så likegyldig!

bah!

Tydelig at Four Tet prøvde å distansere seg fra den melodiske teften han viste frem i Rounds... dette er hans "10,000Hz", men Air hadde ihvertfall gode låter. Kjedelig.

Gubben
2005-07-14Air - gode låter?

Artig å høre noen påstå at Air hadde gode låter på 10.000Hz.
Blir som å si at Mezzoforte hadde noe interessant å fare med.

Bjørnar
2005-07-2910,000hz legend er den mest undervurderte plata nokon gong!

Du som seier at Air sin 10,000hz er ei dårleg plate handlar berre om at du ikkje har vært tolmodig nok. Dette er den viktigste plata eg sjølv nokon gong har høyrt og eg er heilt sikker på at det er noko på plata for ein kvar smak. Four Tet plate er fin ja!

martin
2005-07-29ekstatisk?

mhm, veldig ekstatisk. studio er en opplevelse. live er en annen historie :) dette er et band verdt å få med seg live...

Miss Teree
2005-08-29Air - viktigste plate?

Du som sier at Airs 10.000hz er det viktigste plata du noen gang har hørt: det er ganske spesielt. Vi snakker tross alt om muzak. Er du heismontør? Air lager grei heismusikk, ållrait bakgrunnschill lizzam. At den plata er den viktigste av alle plater i hele verden er jo helt sjukt å si da.

Bjørnar
2005-08-2910.000hz legend har mykje og fare med Miss Teree!

For det første vil berre seie at eg ikkje er ein heismontør. Eg er ein femten år gamal gutt frå vestlandet som høyrer på mine plater og spelar synth i kjelleren min. Eg lurer på om du har høyrt mykje på denne plata med Air eller om du berre er ein av dei mangfoldige som ikkje veit kva dei snakkar om?

Jesus H C
2005-08-31viktigste jeg noen gang har hørt - og 15 år... ?

hahaha. sorry, men jeg må le av UNGER, som i en alder av 15 kommer med skråsikre uttalelser om at den eller den skiva er BEST I VERDEN eller VIKTIGST NOENSINNE, eller BESTE JEG HAR HØRT I HELE MITT LIV. Herregud. Verden er litt større enn din navle, gutten. Til og med større enn gutterommet, faktisk...... Bare vent, når du har hørt og sett litt mer kan du begynne å sammenligne.

Bjørn
2005-08-3115 år

Men en ting skal du ha klart for deg Jesus: Det er i denne alderen inntrykk og påvirkning er sterkest, gleden over å oppdage ny musikk størst og den kyniske, lett ignorante holdningen som ubønnørlig kommer med årene fortsatt er fjern. Det er ikke noe man skal kimse av, selv om vi "voksne vet bedre".
Dessuten er navlen et glimrende sted å oppholde seg.

Bjarte
2005-08-31Bedreviting

Og takk og lov for at denne kynismen og lett ignorante holdningen ikke påvirker alle i like negativ grad som Jesus. Når man har det privilegiet at man har hørt mer enn folk flest så blir det bare helt feil å opptre usaklig og lite ydmyk ovenfor andre som ikke liker det man selv liker.

Og man bestemmer seg aldri for å like noe.

Bjørnar
2005-08-31Ja!

Eg synes Jesus på en måte har eit godt poeng sjølv om han er litt dum når han seier at det er latterlig med yngre som seier at dei har høyrt den beste plata i sitt liv. Kva er så dumt med og seie dette? Det er jo den beste plate eg har høyrt. Kva er forskjellen på når eg seier det og når ein voksen seier det? Bjørn derimot seier noke veldig bra! Eg trur kanskje det er denne tida av mitt liv musikk er viktigst. Det er mange voksne som gløymer musikken når dei blir eldre. Det er også mange som ikkje tør og høyre på nye og moderne ting til eldre dei blir. Trur ikkje Jesus er noke særlig skarp. Sorry!

Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


KRAMPE - eller hvordan en snarvei førte til at du gikk deg vill i skogen

Fortellingen om progressiv rock er fortellingen om en utvikling. Dens historikk har ingen egentlig begynnelse eller slutt., men heller er det en påpekelse av interne faser i en bestemt musikkstil.

Podium

Hovedsiden / Siste:

The Secondhand Emporium søke...
14.11.17 - 12:09

Veldig fint innlegg, takk 192.168.0.1...
08.11.17 - 10:05

Jeg er enig med...
08.11.17 - 10:04

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo