cover

Små Sanger Mest i Det Blå

Eldbjørg Raknes

CD (2005) - Bergland Productions / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Barnemusikk

Spor:
Små Sanger
Som Seiler Sin Egen Sjø
Grønn
Lilla
Blå
Å Tulle Med Øyne Blå
Svart Blått og Gult
Soppsangen
Vinter
Nyttårsaften
Tiden Går
Rød

Vis flere data

Se også:
From Frozen Feet Heat Came - Eldbjørg Raknes (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Regnbuemusikk

Dette er en aldri så liten kile inn i den massemedierte barnekulturens ødeland.

Utfordringene for barnekulturen er mange. Ikke minst å formidle tradisjon og originalitet som topunkts motstykke til kommers og disneyfisering i alle kanaler. Enhver innsats til diversifisering av merkevarebygget entertainment for kids oppmuntres av pedagoger og bekymrede synsere på statsregulativ, men "gode krefter" kjemper i motbakke på dette feltet. Den tradisjonelt formidlede barnekulturen, som sangleker, regler og gåter er heretter avhengig av profesjonelle ildsjelers drahjelp, den traderes ikke lengre automatisk ned gjennom årsklassene av ungene sjøl. Det eksterne trykk fra populærkulturen bretter andre grunnfortellinger om strider mellom godt og ondt enn askeladdens kamp mot trollene. Superhelter og robotkrigere erstatter Pippi og stubbegnomenes hegemoni som verdiformidlere i de tusen barnesinn.

Det behøver ikke å være noe feil med dette, og hvem har vel ikke styrket sitt fantasipotensiale på en solid dose "rommets helter", Fantastiske Fire eller Fantomet? Det er imidlertid kulturtradisjonene og den traderte kulturen som er mest skadelidende under den utpreget passivt tilegnede monokulturen tv-kanalene formidler. Den smule dannelse og forståelse av sammenheng, kulturelt og sosialt, den overleverte barnekulturen tilfører ungene, er beklageligvis på vikende front. Ikke minst lider språkformidlingen og det kjennskap til språkets elementære strukturer innøvelsen av en regle gir, et verdifullt tilskudd til den elementære dannelse.

Små Sanger Mest i Det Blå gir ikke ved dørene. Det kreves konsentrasjon og øvelse hos poden som vil tilegne seg stoffet på plata. Eldbjørg Raknes har på plata fått levert et knippe tekster i brytningen mellom det absurde og konkrete tullballtekster med tilknytning til det håndgripelige, av poeten Torgeir Rebolledo Pedersen. Den røde tråd er fargene, platas smule pedagogiske læringsstoff, men inntrykket av språklek og språkglede er allikevel det tyngstveiende.

"Storyen" er at beretterstemmen skal male om huset, og de mange krumspring av språkfantasi dette avstedkommer, er fint bygget inn i et intrikat musikalsk lydbilde hvor både trekkspill, gitar og banjo skaper en særegen stemning.

Små Sanger Mest i Det Blå er en krevende plate som fordrer aktiv medvirkning fra lytteren og som fungerer dårlig som ren underholdning for ungene. Det virkelig stimulerende vil oppstå i oppøvelse og beherskelse av stoffet. At opphavspersonene ikke er redde for å kreve medvirkning for å oppnå resultatet viser at de tar ungers potensiale på alvor. Fine sanger er det også. Dette er en plate som virker som en aldri så liten kile inn i den massemedierte barnekulturens ødeland. Den selger neppe til gull, men jammen er det godt at det finnes slike satsninger. Kudos til utformingen av selve plata og innleggsheftet. Smakfullt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Cornelius - Point

(Matador)

Et svært vellykket forsøk på ikke å samle alle fargene på en side.

Flere:

Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People
Pat Jordache - Future Songs