cover

Clues

Clues

CD (2009) - Constellation / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Indierock / Indiepop

Spor:
Haarp
Remember Severed Head
Approach the Throne
In the Dream
You Have My Eyes Now
Perfect Fit
Elope
Cave Mouth
Crows
Ledmonton
Let's Get Strong

Referanser:
Apples In Stereo
Islands
Malajube
Menomena
The Unicorns
Wolf Parade

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Unicorn Island

Fra restene av The Unicorns reiser nok et innfallsrikt skrangleorkester seg.

"I was born a unicorn / I could have sworn you believed in me / Then how come all the other Unicorns are dead?" sang Alden Penner på The Unicorns' Who Will Cut Our Hair When We're Gone i 2003.

Nå, seks år senere, høres tekstlinjene fra I Was Born (a Unicorn) nesten profetiske ut: Enhjørningene tok kvelden i 2004, og mens makkerne Nicholas Thorburn og Jamie Thompson raskt fant veien tilbake til manesjen med sitt Islands, har det vært stille fra Penner.

Inntil nå.

Ikke slik å forstå at Penner la seg ned for å dø sammen med The Unicorns. Snarere tvert imot: De siste årene har han spilt med en rekke band i hjembyen Montreal, turnert som soloartist, laget filmmusikk, startet musikkbutikk på nettet og drevet sitt eget plateselskap. Likevel er det ingen vei utenom at den selvtitulerte debutplaten med Clues har en aura av comeback over seg.

Med på laget har Penner fått tidligere Arcade Fire-trommis Brendan Reed, samt Ben Borden, Lisa Gamble og Nick Scribner. Alle er rekruttert fra Montreals indiescene, og byens DNA er godt synlig: Clues har flere likhetstrekk med band som Wolf Parade og Malajube, ved siden av verdens mest opplagte referanse, opphavet i The Unicorns.

Åpningssporet Haarp har ikke holdt på i mer enn fire sekunder før det tilsynelatende kollapser under sin egen vekt og fader ut. Før minuttet har passert har det samme skjedd nok en gang, før trommeslager Reed tar grep og sørger for å gi sangen tilstrekkelig ryggrad, mens Penner drømmer seg langt inn i vitenskapen: "Outward reaching expected hands / Searching for what the eyes cannot see / On and on and on into the snow / Weather system with no visible end / Will I be able to feel the difference when you turn me on or off?"

For spesielt interesserte: Sangtittelen refererer til det amerikanske HAARP-prosjektet, som har som mål å "fremskaffe forskningsmateriale for å kunne gjennomføre banebrytende eksperimenter i ionosfæriske fenomener (...) brukt til å analysere grunnleggende egenskaper og til å vurdere potensialet for utvikling av teknologi for kommunikasjons- og overvåkingsformål."

Dere som syns dette høres spennende ut, kan lese mer på Wikipedia.

Ambisiøse saker, men en mastergrad i geofysikk er på ingen måte påkrevd for å henge med videre. Snarere tvert i mot. Påfølgende Remember Severed Head er det reneste pølsevev: "Who here wants to sleep in the dragons mouth / Who here wants to feel / Wear a mushroom cloud tattoo?" Legg til utøylet perkusjonsbruk, uregjerlige gitarer og Unicorns-aktig "denne melodien kan hoppe hvor som helst, når som helst"-attityd, og du ser tegningen. Bare tull, men riktig så underholdende.

Og det er mer moro i vente: Approach the Throne marsjerer rastløst og skranglete avgårde, og blåser seg kraftig opp i refrenget. Helt sikkert en vinner live. In the Dream og You Have My Eyes Now senker tempoet og viser at Clues kan mer enn å lage snurrig, støyende indiepop. Førstnevnte er det skjøreste du finner på hele platen, og minner mest om et forkjølet Espers, men sin hese, hviskende vokal og underspilte gitarer, mens sistnevnte gir mange og deilige assosiasjoner til The Flaming Lips rundt Clouds Taste Metallic.

Cave Mouth inneholder referanser til tidligere nevnte Remember Severed Head, og igjen er vi på Unicorns-kjøret: Intrumenter dupper inn og ut av lydbildet, og mens det er lite som minner som et underliggende groove her, er det til gjengjeld flust av underholdende sidespor. Det fortsetter med Crows, et spor som godt kunne vært en outtake fra Who Will Cut Our Hair When We're Gone (noe som kan være tilfelle, for alt jeg vet), med en rytmeseksjon som bare så vidt henger sammen og en melodi som virrer rundt omtrent på måfå.

Og jammen kommer det ikke en aldri så liten showdown helt til slutt: "All the greats have lead paths of glory / But look at them now / Emaciated on the museum wall / Summed up in a language of decay / For a public far away," synger Penner på såre Let's Get Strong, et spor som både i tekst og en melodi legger seg tett opp til The Unicorns' Let's Get Known, og kan leses som et direkte svar til denne.

Penners versjon av bruddet er at han fikk nok av rampelyset, med enhjørningenes sorti som en uungåelig konsekvens: "Is it really meant to be this way / Is it our destiny to be / So instead let's get strong / I don't want tourists flocking to my heart / And nesting with all my things / I've got wings but they aren't meant for viewing."

En fair sak, det. Nå, fem år senere, er det uansett svært hyggelig å kunne ønske Penner og Clues velkommen på banen med en plate som både føles frisk, spontan og spennende, samtidig som den i stor grad profitterer på de samme triksene som gjorde The Unicorns så morsomme – kanskje i enda større grad enn Islands-platene.

La oss bare håpe at de ikke blir så populære at hovedmannen får hetta igjen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnet - On Your Side

(Ultimate Dilemma)

Engelske kritikere har trykket Magnet til sine bryst. Fortjent. Det beviser Even Johansen nok en gang med sitt nye bittersøte album.

Flere:

Fila Brazillia - Jump Leads
Wilco - Yankee Hotel Foxtrot