cover

Bon Appétit

Arve Hålands Cajun Gumbo

CD (2006)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Cajun / Zydeco

Spor:
102 Ruth Drive
Chére Adleen
Choo-choo Train
Sans Dormir
Porquoi tu Ma Fait du Mal
Valse des Amies Cadjins
I've Never Been a Lucky Guy
Les Bon Temps
The Evening Train
Je Suis un Homme
Comme Une Serpent
Your Love Will Be in Vain
Cajun Spice
Dans Mon Rêve
Merci Mes Amis Cajuns

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Velbekomme!

Det er kvalitet i alle ledd når Arve Håland samler sin Gumbo for tredje gang.

Her er et band som har tatt på seg å drive musikalsk folkeopplysning. Sponset av Louisiana Creole Café & Restaurant i Bergen, er Arve Hålands Cajun Gumbo med Bon Appétit ute med sin tredje CD siden 1999 bestående av cajun og zydeco-musikk. Skikkelig fengende sådan.

Komposisjonene er deres egne, og etter min ringe forstand har de skikkelig peiling på hva de driver med. Ekte glade amatører som bedriver grenseoverskridende kulturarbeid. I begeistring over deres beherskelse av musikkstilen og drevne instrumentbehandling må det ikke oversees at de også skriver skikkelig medrivende låter som får rytmefoten igang etter få takter.

For å avklare er "cajun" en meget dansbar blandingsmusikk basert på fransk musikktradisjon med innflytelse fra blant annet skotsk, irsk og nord-amerikansk folkemusikk. Historisk oppstod musikken i canadiske og nord-amerikanske emigranters møte med sørstatskulturen i Mississippi-deltaet og langs golfkystens sumpige landskap. Disse "akadian driftwoods" (Robbie Robertsons uttrykk) skapte i dette kulturmøtet den frodige og livsglade musikken Hålands Cajun Gumbo har gitt et norsk uttrykk.

Zydeco er derimot "de svartes cajun", en minoritets fortolkning av en annens musikk. Naturlig nok integrerer zydeco afrikanske og karibiske rytmer i større grad enn "den hvite cajun", og Bon Appétit gir gode eksempler på forskjellene mellom stilene.

Det er selvsagt en smakssak, men jeg synes at bluesinnslagene her blir vel mye "hvit blues", og litt for poppete og glatt. Dette er det eneste som ikke funker helt for denne melder, som kan skrive hjem om en drivende flott oppvisning i amerikansk tradisjonsmusikk. Det eneste vi mangler nå er noen som tar opp igjen Hawaii-musikken!

Plata er utstyrt med et fyldig innleggshefte som redegjør grundig for musikken, tekstene er gjengitt og musikerne bredt presentert.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Thelma & Clyde - White Line

(Karmakosmetix)

Mørk optimisme, massevis av driv og fremtidsassosiasjoner.

Flere:

Mathias Stubø - 1979
Bonnie Prince Billy - Beware