cover

I Know

Tone Damli Aaberge

CD (2009) - Eccentric / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Voksenpop / Countrypop

Spor:
Still
Longshot
I Know
Here I Am (You Got Me)
Butterflies
Sooner or Later
Parachute
Then Comes You
Crawl
Let's Finish Up What We Started

Referanser:
D'Sound
Maria Arredondo
Lene Marlin
Margaret Berger

Vis flere data

(1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7)


Den blå lagune

En marionett uten indre glød eller overbevisning?

Tone Damli Aaberge kommer fra det største vrøvl som noensinne har truffet planeten: reality-audition serien Idol. Dette fenomenet, Idol, er den uverdige arvtageren til de uverdige PåTreff-platene fra 1970-tallet. Her kommer massevis av unge, håpefulle wannabes og håper på å bli oppdaget. Men opptakskravet er at du er fullstendig uten særpreg! Du må være en kapabel musiker og være i stand til å imitere andre store artisters låter, men det må skje på en teknisk og kontrollert måte. Artistene i Idol må ikke ha særpreg, feeling, patos, innlevelse eller noe slikt. Det ville ha diskvalifisert dem. Dette er fordi Idol-programmet er basert på gjenkjennelse, ikke musikk.

Låtene skal ikke tolkes, de skal bare gjenfortelles. Derfor har det da heller ikke blitt noe av vinnerne fra Idol-konkurransene i ettertid. De mangler alt som en artist skal ha: karisma, særpreg, personlighet, egne låter, eget uttrykk.

Det fremste eksemplet på det er Tone Damli Aaberge. Kan det tenkes noe mer umodent enn denne artisten? Dette er en ung dame, knapt tyve år, som gjør sitt beste for å skjule alt ved seg selv.

Det er et par ting å bemerke ved denne utgivelsen:

1. Tone Damli Aaberge er en pur ung amatør, men vil gjerne fremstå som rutinert og erfaren. Derfor prøver hun å late som hun er ti år eldre i måten hun sminker seg på, måten hun kler seg på, måten hun opptrer på scenen på.

Alt ved Aaberge er så innstudert at du lurer på om dama er datamanipulert, bare en fiksjon fra den digitale visuelle verden. Hun er tekkelig og yndig når hun må, hun er vampete og dristig når hun må, hun er profesjonell og kald når hun må - kort sagt: Hun er en marionett uten indre glød eller overbevisning. Det er noe tvangstrøye over Tone Damli Aaberge, noe "do the right thing" hele tiden, som er veldig irriterende.

På sin tredje plate synger hun slik en sangpedagog ville instruert en sangstudent til å gjøre det: veldig riktig, veldig fint, veldig korrekt. Problemet er bare at mange kan komme opp på dette nivået, men nesten ingen av dem får gi ut plater. Hvem er det som står bak og drar i strengene til denne middelmådige artisten? Har hun ingen egen vilje?

På denne plata har hun vært med på skrive flere av låtene. Når du spiller gjennom plata så tror du at du er på busstur gjennom Disneyland - alt dette har du opplevd før. Egentlig er det en bragd å lage musikk som er så kjedelig, pregløs, flat, anonym at selv værmeldingen på TV blir mer spennende. Stakkars Tone, når du blir voksen så driter du kanskje mer i det perfekte. Man kan jo alltids håpe.

2. I 1971 spilte Anita Skorgan piano på TV i programmet Hylands Hørna. Her ble hun oppdaget. Noen spennende artist var hun ikke, og platene som hun ga ut på 70- og 80-tallet er fullstendig uinteressante. Men slike barne- og ungdomsstjerner som Anita Skorgan, Anita Hegerland, m.fl. var det heldigvis få av på den tiden. Vi hadde ikke det multimediasamfunnet som vi har i dag, hvor vi overstrømmes vi av "Anita Skorgan'er" i Tone Damli Aaberges skikkelse, samlebåndsproduserte "I wanna be rich&famous" syngedamer fra reality-helvete som tror at man kan oppnå suksess ved å gjøre som alle andre.

Tone Damli Aaberge er helt kunstig og unaturlig som artist. Denne plata er et godt eksempel på det. Det er noe Brooke Shields fra Blue Lagoon over Tone Damli Aaberge, en teenage fly-by-night lerretsopplevelse. En musikalsk opplevelse er det ikke.

comments powered by Disqus

 



John David
2009-05-12En av Idol-vinnerene har det da blitt noe av?

"Derfor har det da heller ikke blitt noe av vinnerne fra Idol-konkurransene i ettertid."

Kurt Nilsen har da solgt et par plater..?

Kine J. Solberg
2009-05-12Kjedelig

Litt kjedelig å sparke inn åpne dører ved å si at idol og idolartister er teit, er det ikke? Uansett, jeg synes hovedproblemet her er at det aldri gjøres et eneste forsøk på å finne positive ting å trekke frem. Det finnes bra og dårlige idolartist-låter, og jeg er ganske sikker på at denne plata inneholder begge deler.

2009-05-12Enig med Kine..

her var det mer "nå skal a faen meg få" enn at hu faktisk fikk. Og Brooke Shields er faktisk en del bedre enn en ung Milla Jovovich som spilte i oppfølgeren til Den Blå Lagune, uten sammenlikning for øvrig, men her spilles det nesten på for mye innestengt hat til Idol-konseptet.

Bjarne
2009-05-12Hvorfor skal all ekte kritikk dempes?

Dette er typisk. Nilsen leverer fortjent slakt, sier det alle oppegående faktisk tenker.....og så skal det glættes til av eksempelvis Flor og Kine Solberg. Kurt Nilsen er forøvrig tidens svar på Stein Ingebrigtsen.

2009-05-12Dempes?

Er jo ikke snakk om at "vi" skal dempe kritikken i det hele tatt. Poenget mitt i hvert fall var at kritikken muligens er berettiget, men at målfokuset for hvordan det ble presentert var i overkant forutsigbar.

Geir Levi Nilsen
2009-05-12ærlig talt floor

Kan ikke fatte at du er hårsår overfor en slakt av Tone Damli AAberge. Jeg har IKKE brukt henne som påskudd for å slenge dritt til idol fenomenet, det ville jo være som å kaste fløte på melka. Tone Damli Aaberge og Idol er ett: man kan ikke nevne henne som "artist" uten å komme inn på fabrikken, Idol, som hun kommer fra. Hvis vinmonopolet selger egenprodusert vin som smaker dritt, er det da bare vinen som skal kritiseres?

2009-05-12hmm

jeg mener en må skille mellom det å "komme inn på fabrikken Idol", og det å regelrett bruke denne arenaen til å sparke et konsept som allerede ligger nede. I denne anmeldelsen ligger det, som Kine Solberg påpeker, ingen som helst vilje til å finne positive ting å trekke frem. Ikke at det nødvendigvis er noe positivt å trekke frem, men anmeldelsen bærer preg av å være et planlagt "hatoppgjør", og det at anmeldelsen din fokuserer på dette fremfor det musikalske produktet, blotter den for alt som heter brodd.

Geir Levi Nilsen
2009-05-12konspirasjonsteorier

"planlagt hatsoppgjør" - er min anmeldelse konspirativ? Ærlig talt, konspirasjonsteoretikere: hold dere til det dere kan: Jim Morrison er i live og lever i skjul, Brian Jones ble drept av snekkeren sin, Johnny Thunders ble drept av purken i New Orleans. Og lille Geir Levi venter nå bare på at Cowboy Laila kommer ut med en ny plate...hvorfor?....for å ta drepen på alle country festivaler i Norge, selvsagt!

Bjarne
2009-05-12Pissprat

Ingvar Ørn og Floor prater piss. Unnskyld uttrykket, men det er faktisk dekkende. Dama leverer et åndssvakt elendig produkt, og da må da Nilsen ha lov til å si det?
Eller er det sånn at vi i realitytidsånden skal finne noe positivt med alt?
Floor og Ingvar: Dere må gjerne streve vettet av dere for å finne positive kulturelle bidrag fra hypa idol "artister", men gud hjelpe som dere dummer dere ut.. Hva forutsigbarhet angår, Floor, så er vel ikke du den rette til å gå så veldig sterkt til felts..

Bjarne
2009-05-13Må bare si en ting til...

Siterer Floor: "Målfokuset for hvordan det ble presentert var i overkant forutsigbar"

Hva i helvete betyr det?? Hva er målfokus?

Skjerp deg!!

2009-05-13Til Bjarne

Bare for å ha gjort det helt klart; jeg har heller ikke mye positivt å si om denne plata, men når en anmelder på forhånd har bestemt seg for å slakte en plate på bakgrunn av at den er et "reality-produkt" synes jeg den mister sin funksjon som musikkanmeldelse. Jeg kan gjerne slutte meg til at plata er et dårlig produkt, men da vil jeg i det minste skrive ett ord eller to om selve musikken også.

Jeg er heller IKKE ute etter å finne noe positivt i hver eneste plate jeg anmelder. Jeg vil imidlertid alltid gi det musikalske produktet en sjanse og aldri basere en kritisk anmeldelse utelukkende på de rammer som ligger rundt.

Da har man etter min mening tapt som anmelder.

Bjarne
2009-05-13Aha

Så du har heller ikke noe positivt å si om plata? Nei vel, men likevel har du kick til Nilsen som faktisk er ærlig?
Nå må dere rettroende i Gruv slutte å være så jævla skinnhellige på vrøvlets vegne..

Geir Levi nilsen
2009-05-13a blind eagle...or a bat..?

"skrive ett ord eller to om musikken også" - Ørn, har du ikke et skarpt blikk? Er du analfabet? Ser du ikke at jeg har skrevet om musikken? Saken er slik: denne artistens format: image, presentasjon, væremåte - er det som skaper musikken. Denne plata er ikke noe produkt av kreativitet men av kalkulasjon. Aaberge er ett ferdigsydd produkt, derfor er musikken poengløs. Aaberge vil tekkes alle og nå alt, derfor blir musikken som ett lerret som blir strukket for langt: bare filler. Ærlig talt: å reagere på at min anmeldelse er kontekstuell når artisten bare er ett produkt av eksterne faktorer, er helt absurd! Musikken står jo faen ikke på egne bein!

2009-05-13

Jeg er ikke skinnhellig på vrøvlets vegne..men jeg synes fortsatt man skal ta selve musikalske produktet i betraktning. Men det later ikke til at du skjønner hva jeg mener uansett hva jeg skriver. Så dette blir siste ord fra meg.

Tom-Erik Lønnerød
2009-05-13Vrøvl

Når ble groove.no en portal for hatske angrep på popmusikere og dets anmeldere? Kommentarene relatert til GLNs omtale er en studie av alt det jeg opplever groove. no IKKE skal være - inkludert svarene fra GLN. Hold dette til VG og Dagbladets nettfora - spar meg for deres poengløse angrep på hverandre. Og skjerp språket. Det er pinlig for alle involverte - spesielt GLN.

Gi oss musikkinteresserte groove.no tilbake!

CNM
2009-05-13Du har selvfølgelig rett

Synd å si det Lønnerød, men denne evige kranglingen har snarere vært regelen enn unntaket på Feedbacken i senere tid.

Med fare for å være nostalgisk, mye har forandret seg siden du og resten av den første generasjonen regjerte her. Fortsatt decent standard, men er vel egentlig kun Hammers og Berge jeg fortsatt leser med over gjennomsnittlig interesse. Synd, da Groove opprinnelig var et knakende godt norskspråklig alternativ til webens øvrige musikksider.

Maria Hammond
2009-05-13Real diss?

Anmelder du en plate eller Idol-poppsternefenomenet som sådan? I anmeldelsen over sier du ikke noe om låtene på albumet Aaberget har gitt ut. Beklager! Stryk i anmelderboka.

2009-05-13Standard

Vi i redaksjonen luker - tro det eller ei - ut en stor andel feedbacker hver dag som vi anser som upassende. Dessverre er det lengre mellom de gode innspill og rosende ord. Takk uansett til CNM for det på vegne av meg og Berge, selv om du synes groove har blitt dårligere med årene.

Det er vel et et par stykker som holder denne debatten på et nivå som dere - og sikkert flere - mener er for lavt og personlig. Takk til TMRK for påminnelse om det.

Jeg synes likevel ikke krangling på feedbacken har vært regelen i det siste. Snarere fravær av debatt vil jeg mene. Så får vi som holder overoppsyn - de rettroende med andre ord - skjerpe oss litt ift. språkbruken, som jeg er helt enig i har vært under pari her, uten å kvele tilløpene til ordskifte, mens jeg kaster hansken ut til alle våre lesere: Vær med å skap en god, konstruktiv debatt om musikk, plater, konserter og artister.

kjetil
2009-05-14Eminem?

Off topic: Kommer det en anmeldelse av Eminems "Relapse" på Groove?

2009-05-14Ad Eminem

kjetil: Ja, det er planen!

2009-05-15Heia Geir Levi

Uten å ha hørt skiva til Aaberge stiller jeg meg 100 % bak Levis omtale av den. Dette er ingen hate speech, men en enkel, nøktern og innsiktsfull tekst. At det ikke blir oppfattet er merkelig.

Asle F.
2009-05-15En negativ trend...

...at Groove er mer gira på å vise klør enn å være informative.

Noen sier at Groove var bedre før og har helt rett. Det burde jo handle om å peke på musikk, informere om ting som er på trappene og anmelde musikk der man dykker litt dypere enn det gjøres i Akersgata.

Dessverre blir likheten til sistnevte stadig tydeligere, og denne typen tabloidisert slakt virker utrolig malplassert på Groove, syns jeg.

For, når man til stadighet får inntrykk av at anmelderen gnir seg i hendene og fråtser i sin egen slaktlyst, er noe av poenget borte. For ikke å si hele.

Og da skal jeg ikke si noe om "Rockens ti verste artister"-saken som ble publisert her for litt siden.

Bjarne Johansen
2009-05-15Hvorfor anmelde?

Så hvorfor anmelder Groove musikk som garantert vil bli slaktet, og som får mer enn nok omtale i tabloidene?
I tilfellet Damli Aaberge så har hun fått utrolige mye dekning, noe som neppe kan tilskrives poptalentet.
Undertegnede synes at Groove utelukkende bør bruke tid og ressurser på kvalitetsmusikk(noe de jamt over er flinke til), og overlate idolsegmentet til Akersgata. En spesiell takk til Oddmund Berge og Hammershaug for utvist innsikt i det de anmelder.

Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


KRAMPE - eller hvordan en snarvei førte til at du gikk deg vill i skogen

Fortellingen om progressiv rock er fortellingen om en utvikling. Dens historikk har ingen egentlig begynnelse eller slutt., men heller er det en påpekelse av interne faser i en bestemt musikkstil.

Podium

Hovedsiden / Siste:

The Secondhand Emporium søke...
14.11.17 - 12:09

Veldig fint innlegg, takk 192.168.0.1...
08.11.17 - 10:05

Jeg er enig med...
08.11.17 - 10:04

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo