cover

I Know

Tone Damli Aaberge

CD (2009) - Eccentric / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Voksenpop / Countrypop

Spor:
Still
Longshot
I Know
Here I Am (You Got Me)
Butterflies
Sooner or Later
Parachute
Then Comes You
Crawl
Let's Finish Up What We Started

Referanser:
D'Sound
Maria Arredondo
Lene Marlin
Margaret Berger

Vis flere data

(1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7) (1 / 7)


Den blå lagune

En marionett uten indre glød eller overbevisning?

Tone Damli Aaberge kommer fra det største vrøvl som noensinne har truffet planeten: reality-audition serien Idol. Dette fenomenet, Idol, er den uverdige arvtageren til de uverdige PåTreff-platene fra 1970-tallet. Her kommer massevis av unge, håpefulle wannabes og håper på å bli oppdaget. Men opptakskravet er at du er fullstendig uten særpreg! Du må være en kapabel musiker og være i stand til å imitere andre store artisters låter, men det må skje på en teknisk og kontrollert måte. Artistene i Idol må ikke ha særpreg, feeling, patos, innlevelse eller noe slikt. Det ville ha diskvalifisert dem. Dette er fordi Idol-programmet er basert på gjenkjennelse, ikke musikk.

Låtene skal ikke tolkes, de skal bare gjenfortelles. Derfor har det da heller ikke blitt noe av vinnerne fra Idol-konkurransene i ettertid. De mangler alt som en artist skal ha: karisma, særpreg, personlighet, egne låter, eget uttrykk.

Det fremste eksemplet på det er Tone Damli Aaberge. Kan det tenkes noe mer umodent enn denne artisten? Dette er en ung dame, knapt tyve år, som gjør sitt beste for å skjule alt ved seg selv.

Det er et par ting å bemerke ved denne utgivelsen:

1. Tone Damli Aaberge er en pur ung amatør, men vil gjerne fremstå som rutinert og erfaren. Derfor prøver hun å late som hun er ti år eldre i måten hun sminker seg på, måten hun kler seg på, måten hun opptrer på scenen på.

Alt ved Aaberge er så innstudert at du lurer på om dama er datamanipulert, bare en fiksjon fra den digitale visuelle verden. Hun er tekkelig og yndig når hun må, hun er vampete og dristig når hun må, hun er profesjonell og kald når hun må - kort sagt: Hun er en marionett uten indre glød eller overbevisning. Det er noe tvangstrøye over Tone Damli Aaberge, noe "do the right thing" hele tiden, som er veldig irriterende.

På sin tredje plate synger hun slik en sangpedagog ville instruert en sangstudent til å gjøre det: veldig riktig, veldig fint, veldig korrekt. Problemet er bare at mange kan komme opp på dette nivået, men nesten ingen av dem får gi ut plater. Hvem er det som står bak og drar i strengene til denne middelmådige artisten? Har hun ingen egen vilje?

På denne plata har hun vært med på skrive flere av låtene. Når du spiller gjennom plata så tror du at du er på busstur gjennom Disneyland - alt dette har du opplevd før. Egentlig er det en bragd å lage musikk som er så kjedelig, pregløs, flat, anonym at selv værmeldingen på TV blir mer spennende. Stakkars Tone, når du blir voksen så driter du kanskje mer i det perfekte. Man kan jo alltids håpe.

2. I 1971 spilte Anita Skorgan piano på TV i programmet Hylands Hørna. Her ble hun oppdaget. Noen spennende artist var hun ikke, og platene som hun ga ut på 70- og 80-tallet er fullstendig uinteressante. Men slike barne- og ungdomsstjerner som Anita Skorgan, Anita Hegerland, m.fl. var det heldigvis få av på den tiden. Vi hadde ikke det multimediasamfunnet som vi har i dag, hvor vi overstrømmes vi av "Anita Skorgan'er" i Tone Damli Aaberges skikkelse, samlebåndsproduserte "I wanna be rich&famous" syngedamer fra reality-helvete som tror at man kan oppnå suksess ved å gjøre som alle andre.

Tone Damli Aaberge er helt kunstig og unaturlig som artist. Denne plata er et godt eksempel på det. Det er noe Brooke Shields fra Blue Lagoon over Tone Damli Aaberge, en teenage fly-by-night lerretsopplevelse. En musikalsk opplevelse er det ikke.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Timbuktu - Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dø

(JuJu)

Timbuktu brenner av kjærlighet til livet.

Flere:

Agnethe VR - Inspired
Salvatore - Tempo