cover

Bellydance Nation

Center of the Universe

CD (2005) - Metronomicon Audio

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
World

Spor:
This Love Will Last Forever
So Let's Just Forget About It + Bellydance Nation part 1
The Seet
Sleep
You've Got No Idea!
Bellydance Nation part 2
Doppelganger
Hidden Track part 2

Referanser:
Embryo
Smell of Incense
In the Labyrinth

Vis flere data

Se også:
Ether Force, Unit Seven - Cou Remixes/Remixed - Center of the Universe (2009)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


The smell of incense in the labyrinth

The delicate sound of ethnotechnology - Metronomicon-prosjekt utforsker midtøsten med fantasi og musikalsk kløkt.

Jørgen Skjulstad bruker sitt alter ego "Sissyfus" hver gang han ruller steiner opp bakkar og berg. Dette alter egoet har igjen sine diverse musikalske forkledninger med tallrike utgivelser (mye CD-R med begrenset opplag og nærmest ubegrenset fantasi blant disse!) på musikkollektivet Metronomicon (sjekk diverse anmeldelser på Groove). Now We've Got Members, Täppas Strebens og Center of the Universe er noen av de prosjektene jeg har klart å spore opp - og denne hjemmebrenten tilbys til den nette sum av 50 kroner på Metronomicons elektroniske hjemmebase (definitivt mer langvarig moro for penga enn den ene utepilsen!).

Center of the Universe har sin idé i det å blande midtøstens drømmer (eller traumer som enkelte freudianere insisterer på å kalle det!) med electro-teknologi. Flere vil rynke mistenksomt på nesa av dette og avfeie det som en velslitt gammel måte å lage billig goa-samlinger for ukritiske ecstasy-dansere som har svidd av litt vel mange hjerneceller.

Not so this time! Her er det instrumenter som dominerer over teknologi og musikalske kunnskaper som fortrenger sanseløs ignorans. Skjulstad trakterer et titalls etniske instrumenter (oud, saz, kinesisk fløyte, sitar, darbouka, osv.) med overraskende utforskningstrang og lærelyst.

Center of the Universe har i sin filosofi en del til felles med legendariske tyske Embryo, en gruppe som har fusjonert seg selv med musikk fra Afrika, Midtøsten, Det fjerne østen siden 1968: Gi faen i pengefolka som styrer verden og bruk tida til å fordype deg i musikalsk humaniora fra nær og fjern i tid og rom.

Mange av de åtte sporene har stilistiske trekk fra tyrkisk, libanesisk, egyptisk og balkansk folkelig musikk med "trange" toneskalaer og kamelhoppende rytmer. Sammenligner vi med nåværende tyrkiske electro-etniske artister som Fairuz Derin Bulut, Babazula, Replikas og Nekropsi så høres Bellydance Nation pussig nok mer tyrkiske ut (om begrepet "tyrkisk" i det hele tatt betyr noe spesifikt i det hele tatt)!

Den svenske grupppa In the Labyrinth gjorde noe lignende på sine utgivelser for noen få år siden, men endte opp mykere med innslag av både Tangerine Dream og Bo Hansson i etnomiksturen sin. Med god hjelp av innleide, blant annet felespillere blir dette råere med hørbare strengegniss og klakkende perkusjon. Elektronikken ligger stort sett bak den etniske dimensjonen, for i blant å hoppe fram i lydbildet i nøye utvalgte partier.

Bellydance Nation er en overraskende fantasifull, underholdende og solid plate med rytmisk driv og fengende melodier. Enten var Hr. Skjulstad muslim i sitt forrige liv eller så blir han det i sitt neste. Håper uansett det snart blir mer å høre fra universets sentrum!

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Philip Kane - Time: Gentlemen

(Corrupt)

Ein mystisk herre frå London, med stor stemme, poetisk brodd og fertile tonar.

Flere:

Windir - Valfar, Ein Windir
Trygve Seim - Sangam