cover

I Jorden

Moder Jords Massiva

CD (2003) - Flora and Fauna / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Dub / Elektronika / Hip-Hop / Reggae / House

Spor:
I Jorden
Speed of Love
Sound & Sense
Jag Ser Mig Inte Om
För Eller Emot
Dirty Weekend
Dina Dagar
Blood
Respiro
Safe to Hide
Soul Ceaser
Ur Djupen

Referanser:
Cornershop

Vis flere data

Se også:
Från Luften - Moder Jords Massiva (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Dette kann man gilla!

Svensk kollektiv mentalitet manifestert som Moder Jords Massivas perlende dub-pop.

Moder Jords Massiva er et løst sammensatt musikerkollektiv fra Stockholm som lager et blandingsprodukt bestående av dub, house, reggae, electronica, hip hop og rein pop. Dette gjør de gjerne live, og ifølge de som har sett dem er de litt av en opplevelse der det alltid er fullt av folk på scenen i mer eller mindre klart definerte roller. Høvdinger i den store hvite flokken er Henrik 'Fnojan' von Euler og Frans 'Pavan' Carlqvist. Disse har mikset og produsert denne plata i eget 8-spors studio ("Made with no support", som det står på omslaget!).

I Jorden er Moder Jords Massivas andre album på eget selskap, logisk nok døpt Flora & Fauna. Tittelsporet er forøvrig kun en kort introsnurt med boblende elektronikk. Speed of Love har Kraftwerk-aktige synthlyder (jeg tenker her på Neon Lights) og monoton sang, dog i en mer house-aktig rytmisk setting. Dette er fengende partymusikk, folkens! Sound & Sense når enda større høyder med Marias yppige vokalleveranse "When sound goes in, sins goes out". Jag Ser Meg Inte Om er en mer introspektiv og sørgmodig sang med lavmælte og dub-influerte rytmer. För Eller Emot er platas første hip hop-spor med Fnojans ordsprutende rapping i fokus. "Dirty Weekend" er en sensuell blanding av dub, electronica og pop. Dette setter stemninga også for platas desiderte høydepunkt Dina Dager, som er et fengende stykke dub-pop jeg tar meg selv i å nynne flere dager derpå. Her er litt av den samme ubekymrete vår- og sommerfølelesen som gjennomsyret Cornershops forrige album. Spansk lyder det brått på Respiro når Ramiro Gonzalez overtar mikrofonen og skaper en viss geografisk usikkerhet. Safe to Hide blir litt i letteste laget, her med Maria Törnkvists soulpop-leveranse, men den har i hvert fall litt morsomme samples. Jeg trives bedre med den litt tyngre elektroduben på Soul Ceaser. Ur Djupen avslutter plata på en nesten truende måte: "Du ser vad som händer, vad som rör sig ur djupen i dag". Mye rart ligger og murrer i undergrunnen, og kan av og til nå opp til dagslyset. Slik må det være med Moder Jords Massiva.

En ting å utsette på denne plata er at den engelske uttalen har kraftig svensk aksent og at det dermed hadde vært bedre om alle sporene ble framført på svensk (et språk som klinger vakkert). Det at så mange vokalister bidrar, gir imidlertid variasjon og er med på å heve plata. Selv om 23 forskjellige kropper er representert her, så samler Pavan og Fnojan trådene med en helhetlig og moderne produksjon.

Dette er lettsindig og uforpliktende musikk til å bli i godt humør av. Livet skal også ha sine lettere øyeblikk! Rytmene fenger hele plata igjennom, og det er også en håndfull popgodbiter her som ligger over snittet. Jeg får bare sende utfordringen fra svenske anmeldere videre: Gå og se dem!!

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo


Deportees - Under the Pavement - The Beach

(Virgin)

Ganske så uforstyrra av sine mange lån presenterer den svenske kvartetten eit popmelodisk millionoverskot få gjer dei etter.

Flere:

Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko
Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago