cover

Version Soul

Spaceways Incorporated

CD (2002) - Atavistic / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Dub / Frijazz / Funk / Improvisasjon / Instrumental

Spor:
Back of a Cab
Reasonable
Size Large
Journeyman
She Just Got Here
Clocked
Rothko
Force at a Distance All Frequencies

Referanser:
Mats Gustafsson
Joe McPhee

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sugende, groovy og eksperimentelt.

Waxy og rebelske grooves fra populærmusikkens vugge.

Saksofonist Ken Vandermark er en av frontfigurene i samtidsjazzen, og opptrer i et antall ad hoc-band framfor å rendyrke ett uttrykk. DKV Trio, Vandermark 5, Peter Brötzmann Tentet er blant disse sammensetningene, i tillegg er han med i prosjektet School Days, som inkluderer trommeslager Paal Nilssen-Love, bassist Ingebrigt Håker Flaten, og sambygding og trombonist Jeb Bishop fra Chicago.

Vandermark fant sammen med bassist Nate McBride og trommeslager Hamid Drake på slutten av 90-tallet, og dannet avantgarde/fri-jazz trioen Spaceways Incorporated.

I 2000 slapp Spaceways Inc. Thirteen Cosmic Standards By Sun Ra & Funkadelic. Som tittelen antyder består dette albumet av tolkninger av legendariske Sun Ra og Funkadelic, sistnevnte ikke akkurat mest kjent for å inspirere fri-jazz/avantgarde prosjekter av Vandermarks klasse. Men albumet var meget vellykket, i tillegg nådde den utenfor Chicagos bygrenser og bidro til å gjøre Vandermarks status større blant et utvidet publikum. I Norge vakte det en viss oppsikt da han kom på sitt første av mange besøk, og selv om hans utgivelser med Norges beste duo, Nilssen-Love/Håker Flaten, ikke har vært av de mest omtalte er dette også et svært spennende prosjekt.

Version Soul følger opp der Thirteen Cosmic Standards sluttet for to år siden. Den eksperimentelle tilnærmingen til fri-improv, funk, blues, soul og dub er helt unik i eventyrblandingen til Spaceways Inc. Låtene er ført i penn av Vandermark eller McBride, og er i og for seg mer "gjennomtenkt" der Thirteen Cosmic... mer reflekterte deres første spillejobber sammen.
Første låt ut er Back of a Cab (dedikert til Jackie Mittoo) som er en vanvittig sløy og groovy tromme/bass-sak der det ligger grunnrytme som endrer seg litt hele tiden. En meget imponerende sak som inneholder et helt univers til tross for sin nesten minimalistiske tilnærming til Rytmen.
McBrides nesten tre minutter lange bass-solo Journeyman, åpner etterhvert for Vandermark og Drake, glir over i en harmonisk bluesaktig rytme før den glir over i improvisasjon.

Slike låter kan løfte et middelmådig album til å bli en klassiker, faktum denne gang er et helt album med låter man kan ende med å skrive små essays til.

Fortsetter Vandermark og Spaceways denne trenden er det snart ingen over eller ingen ved siden. Ihvertfall ikke i vår samtid.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Atomic - Feet Music

(Jazzland Rec.)

Håker Flaten/Nilssen-Love imponerer og dominerer også denne gangen.

Flere:

Diverse artister - 20 Years of Dischord
Throw Me the Statue - Moonbeams