cover

Laundry Service

Shakira

CD (2001) - Epic / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Latino / Poprock

Spor:
Objection (Tango)
Underneath Your Clothes
Whenever, Wherever
Rules
The One
Ready For The Good Times
Fool
Te Dejo Madrid
Poem To A Horse
Que Me Quedes Tú
Eyes Like Yours (Ojos Asi)
Suerte (Whenever, Whereever)
Te Aviso, Te Anuncio (Tango)

Referanser:
Jennifer Lopez
Ricky Martin
Gloria Estefan

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Tar du klesvasken, Shakira?

Hypet, vakker, colombiansk superstjerne med internasjonal debut.

Like vakker som - eller vakrere enn (alt etter smak) - Britney Spears, og ikke minst kreativ selv. Shakira Isabel Mebarak Ripoll skriver, spiller og produserer mye på Laundry Service, hennes første "store" album på internasjonalt plan etter en lang rekke storselgere på hjemmebane i Latin-Amerika.

Sony Music har klokelig koblet henne opp mot latinpopens fremste veteraner, ekteparet Emilio Estefan Jr. og Gloria Estefan, som med sitt Miami Sound Machine-prosjekt på 80-tallet og siden Glorias solokarriere for alvor satte de latinske rytmer på popkartet.

Har du sansen for Gloria Estefan er det ikke dermed sagt at Shakira får deg til å riste løs. Det er noe mer alvorstungt bak mange av melodiene (som er varierte, rent sjangermessig), og rent stemmemessig lyder Shakira atskillig mørkere enn hva utseendet kanskje skulle tilsi.

Som en slags blanding av Alison Moyet, Chrissie Hynde og Dolores O'Riordan (The Cranberries) - det er de beste referansene jeg kan gi. Spesielt sistnevnte gir meg negative vibber, jeg makter rett og slett ikke stemmen til O'Riordan. Det blir for "sytete", you know what I mean?

Ikke helt min kopp med te, altså, selv om jeg liker de to førstnevnte vokalistene. Og når vokalen i mine ører trekker såpass mye ned, strever jeg med å la meg blende av Shakiras mange åpenbare kvaliteter.

De fleste av sangene har Shakira skrevet i samarbeid med andre (med ett unntak, åpningslåten Objection (Tango)), de fleste med Lester Mendez. Flere av tekstene er kreditert Shakira alene. Whenever, Wherever, en lett og ledig sambamelodi, har Shakira skrevet teksten til sammen med Gloria Estefan. Sangen finnes også i spansk versjon på CDen.

Ready For The Good Times er en moderne discopoppis, med et riff som fikk meg til å innse hva hele melodilinjen minner om, nemlig Savage Gardens låt To The Moon And Back. Nuvel, i pop'en er vel alt 99 prosent tyveri og 1 prosent kreativitet.

Underneath Your Clothes er en annen sjanger igjen: Country møter Beatles. Spesielt blåserpartiet rundt to minutter er en åpenbar Sgt. Peppers-kloning.

Glen Ballard, kjent bakmann for Alanis Morisette (og Wilson Philips, for deg som husker dem), har også bidratt. Låten The One er innenfor den samme melodiske stamme som Ballard vanligvis opererer med, men Shakira setter sitt preg ved å både produsere og arrangere den håpefulle kjærlighetssangen. Eller er det det? På meg virker det som om teksten er et forsøk for den moderne kvinne å gå tilbake til et enklere liv, med matlaging og barnestell, og dette kan neppe være kvinnepolitisk riktig.

Uansett, før jeg begynner å tolke tekstene ihjel, la det være sagt at Shakira er en bestemt ung dame, og at dette skinner gjennom på albumet som helhet. Hun er neppe mer et "produkt" enn hun selv ønsker. Men å skrive The Entire Album Produced By Shakira synes jeg bare er dumt. Står det produsert av så er det mer enn nok til at vi skjønner at det er du som bestemmer, vesle Shakira...

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Arve Henriksen - Chiaroscuro

(Rune Grammofon)

Vakker og meditativ, intens og gjennomborende. Et stort fremskritt for norsk jazz.

Flere:

Okkervil River - Don't Fall In Love With Everyone You See
Okkervil River - The Stage Names