cover

Ten New Songs

Leonard Cohen

CD (2001) - Columbia / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Singer/songwriter / Voksenpop / Vise

Spor:
In My Secret Life
A Thousand Kisses Deep
That Don't Make it Junk
Here it is
Love Itself
By the Rivers Dark
Alexandra Leaving
You Have Loved Enough
Boogie Street
The Land of Plenty

Referanser:
Nick Cave
Tom Waits
Jennifer Warnes

Vis flere data

Se også:
Songs of Love and Hate - Leonard Cohen (1971)
Live at the Isle of Wight 1970 - Leonard Cohen (2009)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Zen New Songs

Her er det ikke store utviklingen å spore, til tross for den lange ventetiden.

Leonard Cohen fikk et fortjent gjennombrudd her til lands med flotte I’m Your Man (1988). Nå er nok ikke det å være "norgesvenn" den største hedersbetegnelsen en artist kan få, men Cohen havnet vel mer i kategori med solide venner som Stan Ridgway og Steve Wynn enn Smokie og Bonnie Tyler.

Trent Reznor (Nine Inch Nails) oppdaget også mannens ubestridelige egenskaper, og benyttet et par låter fra forgjengeren The Future (1992) som effektfull filmmusikk til Natural Born Killers (1994). Med Ten New Songs følger Cohen opp arven etter nettopp disse to platene.

Jeg ser ingen grunn til at han skal miste tilhengere med sine ti nye sanger, selv om det ikke er noen First We Take Manhattan her (kanskje like greit), og i hvert fall ingen Avalanche eller Suzanne. Den største overraskelsen er egentlig mangelen på overraskelser, den lange ventetiden tatt i betraktning.

Cohen har heldigvis ikke endret stemmeleiet sitt nevneverdig i løpet av de siste 30 årene, og fortsetter i sedvanlig mørk spoken-word stil. For å oppveie sin egen røst har han tidligere benyttet kvinnelige vokalister (for eksempel Jennifer Warnes), og denne gangen ivaretas rollen av Sharon Robinson. Hun er i tillegg til å være produsent også en av hans tidligere kordamer, og ellers kjent som co-skribent på klassikere som Everybody Knows og Waiting for the Miracle. Hennes stemme står fint til Cohens, og hun er et delikat tilskudd på Ten New Songs.

Leonard Cohen er ikke en mann som vier seg til de mest kompliserte melodistrukturene. Mens han på sine tidlige plater lot kassegitaren prege visene, har han etterhvert holdt fast ved den noe utdaterte 80-talls synthbeaten. Mens mange av hans samtidige har evnet å søke tilbake til sitt opprinnelige uttrykk, så er dette en svakhet ved dagens Cohen. Ten New Songs er en vennligere utgivelse enn The Future, som med mykt pålegg av sterile instrumenter blir litt tannløst. Derfor hviler mye av resultatet på tekstene, og fremføringen av disse.

Med sin karakteristiske røst er det få om noen som kan låte så resignert, alvorlig og intens som Cohen, og det må sies at han fortsatt evner å gi frysninger på opptil flere steder når han henter frem sine mørkeste toner. Tekstene er skrevet av en mann som har sett og hørt mye, og Cohen behersker rollen som eldre og klok observatør, som også viser en mann som har funnet en ettertenksom og indre ro; "I fought against the bottle/ but i had to do it drunk..." (fra That Don’t Make It Junk), "By the rivers dark/ I wandered on/ I lived my life in Babylon" (fra By the Rivers Dark).

Leonard Cohen har benyttet det meste av 90-tallet som praktiserende buddhist. Han er nå ordinert som munk, og fått navnet Jikan (Den stlle). Neste gang Jikan kommer ned fra tempelet får vi håpe at han har mer å tilby enn den rutinemessige stemningen han har endt opp med denne gangen.

comments powered by Disqus

 Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


KRAMPE - eller hvordan en snarvei førte til at du gikk deg vill i skogen

Fortellingen om progressiv rock er fortellingen om en utvikling. Dens historikk har ingen egentlig begynnelse eller slutt., men heller er det en påpekelse av interne faser i en bestemt musikkstil.

Podium

Hovedsiden / Siste:

...
17.10.17 - 17:35

god jobb, har lurt etter informasjon...
15.10.17 - 22:49

glad for å bli med i...
15.10.17 - 22:48

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo