cover

Riot Act

Pearl Jam

CD (2002) - Epic / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Alternativ / Hardrock / Grunge

Spor:
Can't Keep
Save You
Love Boat Captain
Cropduster
Ghost
I Am Mine
Thumbing My Way
You Are
Get Right
Greendisease
Help Help
Bu$hleaguer
Half Full
Arc
All or None

Referanser:
Alice In Chains
Nirvana
Soundgarden
Mother Love Bone
R.E.M.

Vis flere data

Se også:
Perth, Australia 23rd February 2003 - Pearl Jam (2003)
New York, 8th July 2003 - Pearl Jam (2003)
Mansfield, Massachusettes 11th July 2003 - Pearl Jam (2003)
Lost Dogs - Pearl Jam (2003)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Pearl Jam finner formen igjen

Pearl Jam blir bare bedre og bedre! Riot Act er også deres mest radiovennlige på mange år.

Det var en tid da disse gutta ble sett på som det mest talentfulle og lovende bandet innen moderne rock. Debutalbumet Ten (1991) har pr. i dag solgt i underkant av 12 millioner eksemplarer verden over og oppfølgeren VS (1993) solgte 937 000 eksemplarer i første utgivelsesuke. Sanger som Alive, Jeremy og Black var ikke bare enorme hitter i sin tid, men låter som definerer rock fra tidlig 90-tall.

Men stempelet som super-rockestjerner ble for mye for Eddie Vedder og kollegaene i Pearl Jam. Jeg synes Eddie Vedder en gang sa det best selv; "I'd love to see what would have happened if I was left alone for six months to make music instead of having to find time to do it. I thought that if your job was to make music you would be able to write songs during the day, take a piano lesson at four o'clock and go home and work on the four-track. Somehow that hasn't worked out." Den store påkjennelsen fra pressen gjorde det vanskelig, særlig for et band som aldri ønsket å være noen gigant.

Etter VS forsvant Pearl Jam fra medias søkelys. De lagde ikke musikkvideoer og gjorde aldri intervjuer eller andre former for fremming gjennom media. Dette gjorde det mulig for dem å utvikle musikken sin fremfor å bruke tiden på å gjøre pressen og MTV fornøyde. Pearl Jam valgte å utfordre fansen sin ved å lage det de selv ville, uavhengig om det hørtes ut som en potensiell hit eller ikke. Som de dedikerte musikerne de er, har deres siste fire plater blitt alt annet enn kommersielle. De sluttet å lage nye jeremyer og aliver, noe mange fans ikke forsto, hvorpå de "forlot" bandet. De seks studioalbumene de har produsert til nå er alle forskjellige i lyd og stemning, og ingen kan direkte sammenlignes med de andre. Det er dette som gjort Pearl Jam til et unikt og høyst spennende band.

Riot Act er bandets syvende studioalbum. Den er produsert av Adam Kasper (tidligere Nirvana og Soundgarden) og mikset av Brendan O'Brien (Bruce Springsteen). Det er nok fortsatt mange som håper og ber om at Pearl Jam går tilbake til sine røtter i grungerocken, men sannheten er at Pearl Jam aldri var et grungeband. De er og har alltid vært et rockeband som bør kobles vekk fra grungen for alltid. Jeg synes de har bevist såpass gjennom de siste fire albumene, og ikke minst nå med Riot Act.

Men Riot Act er antakeligvis det mest radiovennlige albumet fra bandet siden 1994. Låtene er ikke så vriene å like og er mer mottagbare enn på lenge. Mange kritikere hevder at Riot Act fremstår som Pearl Jams beste på mange år, og jeg er enig. Deres forrige album, Binaural (2000), var et frustrerende album med høydepunkter og lavpunkter gjennom hele skiven.
Riot Act er et bedre album på alle områder. De 15 låtene på platen utgjør en helhet, og er ikke bare sanger som er satt inn på en CD, slik Binaural virket for meg. De glir nydelig inn i hverandre, og skipping er unødvendig. Albumet vokser mer og mer for hver gjennomgang.

Noe av hemmeligheten bak den interessante komposisjonen er at alle medlemmene har bidratt med sanger og ideer. De er fem låtskrivere som inspirerer hverandre og presser hverandre til det ypperste. Fra Matt Camerons gitareffekt-extravaganza You Are til Eddie Vedders usmykkede, akustiske Thumbling My Way og umiskjennelige Pearl Jam-rockere som Cropduster, Save You, Get Right og Greendisease (tydelig inspirert av både Bruce Springsteen og Bob Dylan). Samtidig fortsetter de tradisjonen med å høres ganske så forskjellig ut fra sine tidligere album.

Andre interessante sider ved Riot Act er de mange gitarsoloene fra en av de beste gitaristene som spiller i dag, Mike McCready. Han er overalt på denne her! Eddie Vedders stemme har heller ikke virket så klar på et studioalbum siden 1994, han skriker til og med på noen av rockerne!

Tekstene hans har litt, men ingen direkte, sammenheng med 11. september, og kommer mest frem i I Am Mine hvor han synger "All the innocence lost at one time". I Love Boat Captain setter bandet lys på de ni fansene som ble kvalt til døden under Roskilde festivalen i 2000 og deres familier. Den fungerer som det emosjonelle midtpunktet på albumet.

Pearl Jam har alltid vært et veldig politisk band, noe som er sterkt antydet gjennom albumet. Her i den mer humoristiske siden av platen med sangen Bu$hleaguer. Dette er Eddie Vedder og Stone Gossards slag mot George W. Bush der Eddie snakker om hans synspunkter, med Stones mørke musikk i bakgrunnen. Bu$hleaguer er skrevet rundt refrenget "Blackout weaves its way through the city".

Man finner også bluesinpsirert musikk i Help, Help og Half Full. Albumet avsluttes med All or None, en av Riot Acts beste låter sammen med Can't Keep og Love Boat Captain. Den minner mye om Indifference fra VS og fungerer utrolig sterkt som avlutter.

Riot Act har fått mer oppmerksomhet enn alle de siste fire albumene Pearl Jam har gitt ut tilsammen. Den første singlen, I Am Mine, er støttet av en video, noe som er nytt på lang tid. Bandet har gjort titalls intervjuer i hjemlandet USA og er mer åpne for prat enn på lang tid. Det er tydelig at gruppen er stolte av det nye produktet og at de vil at den skal spre seg. En annen teori kan være at dette albumet konkluderer deres platekontrakt med Sony/Epic. I det lyset kan det hende at Sony ønsker å tjene litt ekstra penger på dette albumet før de lar Pearl Jam gå... Tro det eller ei, men Pearl Jam er fremdeles et svært attraktivt band i USA. LA Times gjorde en enorm artikkel om akkurat deres situasjon med platekontrakten, og mente blant annet at de kunne være større enn U2, men har valgt å ikke være det. Eddie Vedder har blitt et enigma innen rocken og han har ikke klart det ved å presse seg til pressens bryst, men ved å unngå det. Hver gang de kommer ut med noe nytt er det aldri noen hånd som rekkes opp for å fortelle at bandet er ute med nytt materiale. Likevel trekker de fulle hus uansett hvor de spiller! Deres siste turne i 2000 ble sett av nesten to millioner hoder. De var også i stand til å utgi 72(!) dobbelt-CDer fra like mange konserter, blant dem Oslo Spektrum (29/6-2000). Ikke bare viser det at de fremdeles har millioner av fans, men at de virkelig bryr seg om dem også, og de har planer om å gjenta bedriften i 2003.

Riot Act er med få ord en av de sterkeste utgivelsene i 2002. Hadde denne platen blitt utgitt av en gjeng tenåringer hadde den blitt lovprist opp i skyene. Pearl Jam er veteraner nå. Folk venter seg bra musikk, derfor blir det ingen store overskrifter. Men jeg føler at Riot Act har mer å tilby enn tidligere album. Det tar deg til et helt annet sted enn de har klart før. Den er skarp og påfallende, samtidig som den er spekket med gitarriff og sterk punk/rock.

Pearl Jam spinner aldri på hjulene for å holde følge med dagens musikkscene. De holder seg på en parallell med seg selv, utvikler seg, og ser aldri tilbake på storheten de engang var mens de spør seg selv om de burde remikse sin største hit Jeremy. Det overlater de til de mange Pearl Jam-copycatene som topper listene på MTV...

comments powered by Disqus

 



Mads
2002-11-12Jada

En glimrende anmeldelse for et glimrende album! 'You are' er bare helt utrolig bra! Den sklir inn i underbevistheten din og vokser seg stor! 7 stjerner til 'Riot Act'

Love boat Captain
2002-11-12Flott anmeldelse!

Utrolig gøy å lese en anmeldelse fra en person som virkelig kan noe bak og rundt musikken.
Riot Act er utrolig den 15. gangen, men trenger som alle platene til Pearl Jam, tid for å bli bra.

Mener selv at "Love boat Captain" må være noe av det beste som er skrevet. Får gåsehud hver eneste gang sangen forsiktig dras i gang!

Luna
2002-11-12Pearl Jam

Eg har vært fan av Pearl Jam sidan sangane deirast Jeremy og Alive kom ut og den nye musikkvideon deirast I Am Mine er utruleg bra. Men e vart skuffa når eg såg at alle medlemmane i bandet hadde kløppt håret sitt. dei var raoe me langt hår.

Eirik Vedder
2002-11-12Peiling!

En fryd å lese!
Det er klasseforskjell på anmeldelsen til herr Jelstrup i forhold til piss-preiket som står i tabloidene! Her er det en mann som virkelig kan Pearl Jam i motsetning til visse andre..

Glimrende! Men jeg synes nr 7, Thumbing my way, har fått mindre oppmerksomhet enn den fortjener. Nydelig låt! Ellers helt enig.

Kristian
2002-11-12Takk!

Utrolig deilig å lese en anmeldelse av en som virkelig vet hva han snakker om! Du har gjort research og virker som du virkelig bryr deg om bandet! Kunne nesten tro du var en stor fan av bandet! Fikk frysninger nedover ryggen av innlegget ditt! Enig i alt du sier, og heretter kommer jeg kun til å få CD informasjon herfra!

Taris
2002-11-13Du er sjefen!

Dette er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Jeg fikk nesten orgasme når jeg leste at du hadde møtt Pearl Jam på butta på snarøen. Hva??!!! Jeg gadd faktisk ikke å lese anmeldelsen din for den var så jævlig lang, men den er sikkert veldig bra skryter'n. Jeg elsker deg Nico.

sjaa
2002-11-13Meget

Godt å se at det finnes musikkanmeldere med respekt for sitt yrke. Glimrende anmeldelese!

Takk

mookie
2002-11-13Viva la Pearl Jam

Godt og se at det er noen som vet mer enn hva albumene heter!
Tror Dagbladet og Vg er på leting etter bedre anmeldere! thihi

Øyvind Reed
2002-11-14HOW TRUE

Som alle andre her vil jeg bare takke for at èn anmelder i alle fall gjør jobben sin og ikke bare vræler ut av seg det første som detter inn i hodet. Takker.
-The north is to south what the clock is to time.-

Powderfinger
2002-11-15så sant, så sant

Hadde denne platen blitt utgitt av en gjeng tenåringer hadde den blitt lovprist opp i skyene.

Denne setningen er kanskje den beste og mest beskrivende jeg noensinne har sett i en musikkanmeldelse!
Takk skal du ha

Lise
2002-11-17Nydelig skrevet

Denne anmeldelsen var en fryd å lese. Det er ikke ofte jeg er imponert over Pearl Jam anmeldelser, men Nikolai Jelstrup har klart å skrive den beste hittil! Jeg har lenge sett frem mot denne plata! Jeg likte Binaural godt, men Riot Act er mye mye bedre. Sanger som Love Boat Captain, You Are, All or None, Thumbing My Way, Can't Keep og I Am Mine er klassikere! Mer imponerende er at Pearl Jam brukte kun ett forsøk på å spille inn mange av sangene! Det viser hvor talentfulle disse karene er. Kjøp Riot Act i dag!

SirEddie
2002-11-18Bra

Enten har du gjort en meget mye bedre reseach jobb en de fleste andre (norske) anmelderne, eller så er du rett og slett en PJ fan selv (og kanskje litt inhabil?) Uansett er jeg enig i det meste du skriver her.
Spesielt om McCready!

Etter endel gjennomlytting har endelig denne utgivelsen satt seg skikkelig, og er etter min mening en av de beste av de foreløpig syv. Mulig ved siden av "Vitalogy" og "No Code".

Personlig favoritt "Cropduster".


Thomas (DK)
2002-11-22I Nordmænd har god smag

Det glæder mig at læse din anmeldelse. Jeg mener dette er det bedste Pearl Jam album til dato. Alene lyden med den dominerende bas og bankende storetromme, giver rislen ned af ryggen. Dette album er den perfekte kombination af:
- Kedelig og Spændende
- Let tilgængelig og Krævende
- Beskidt og Ren
Håber i kan læse dette selvom jeg skriver på dansk. Til sidst en stor hilsen til alle jer Pearl Jam fans i Norge

Ronnie (DK/N)
2002-11-23Endnu en enig dansker

Riot Act fik desværre ikke nær så gode anmeldelser i Danmark, som den har fået i Norge. Jeg bor i Norge og er stolt af det. Stolt af at bo i et land, med så god musiksmag!
Tak for en supercool anmeldelse, der var en fryd at læse.

vegetarian
2002-11-25Yeah!!!

Hei Nico
Som sagt før (på the jam board) likte jeg godt anmeldelsen din.Fikk omsider tak i Riot Act og er kjempefornøyd selv om den var ganske annerledes ann forventet.
Anyway,vi prates nå som the board er tilbake i funksjon...

Vegetarian

Marius
2002-12-02Pearl jam er tilbake!!!!!

Endelig en Pearl Jam anmeldelse!!! Albumet er solid og litt mindre utfordrende enn tidligere album, noe som er bra! Albumet er best fra spor 2 til 8. Love Boat captain er den beste sangen Pearl Jam har laget paa 8 aar. 'All or none' er en annen juvel.
Takker for en innholdsrik anmeldelse!

Christian
2002-12-03Musikk for det trente øre..

'You are' er den beste sangen som er utgitt i år 2002! Den brenner seg inn i hodet dit! 'Save you' og 'Ghost' er andre kule sanger. Mer rolige sanger er 'Thumbing my way' og 'All or none'. 'Love boat captain' er spesiell og fungerer som det emosjonelle midtpunktet som Jelstrup forklarer litt dypere.

'Riot Act' er det beste pearl jam har klart på lang lang tid og jeg synes albumet fortjener langt mer oppmerksomhet enn hva 2000s 'Binural' fikk. 'Riot Act' vokser seg større og større for hver gjennomgang...

Mikkel Evensen
2002-12-03Var skuffa - er begeistret

Jeg var utrolig skuffa da jeg satte denne plata inn i cd spilleren for første gang! Jeg kunne ikke skjønne hvorfor Pearl Jam valgte å gi ut dette materialet.
Vel, etter et par gjennomganger ble skiva bare bedre og bedre og bedre. Dette, mine damer og herrer, er musikk som varer en livstid. Det har nå gått opp for meg at plata er fantastisk bra og at den kommer til å bli liggende i cd-spilleren min i lang tid fremover! Denne og Audioslave plata er 2002s beste.

Stig Erik
2002-12-08Hadde store forventninger , og de innfridde!

Som stor Perl Jam fan er det helt umulig for meg å si noe annet en at Riot Act er et fantastisk album. Her er fantastiske sanger som Love Boat Captain, I Am Mine, Green Disease, med flere, ja nesten hele albumet består av skikkelige godbiter! Dette beskriver du flott!

Det jeg reagerer på i feedbackene er at det er så mange som skriver at dette var det beste PJ har gitt ut på lange tider... At stemmen til Eddie fungerer fantastisk i forhold til det den har gjort de siste årene. Klart låter den bra, men det har den også gjort på Binaural og Yield, tenk for eksempel bare på Do The Evolution, her låter han som aldri før!

Ei god skive, men de to siste fungerer mer en bra de også!

Stian
2002-12-13TAKK

...for din anmeldelse. Jeg mener selv at jeg er langt på vei norges største fan av Pearl Jam, men gidder du å lese dette, altså enda en feedback, så er vi nok ganske sikkert på bølgelengde.. Når det gjelder Pearl Jam, så er jeg fullstendig blottet for all kritikk. jeg klarer simpelthen ikke å syns at noe er mindre enn utrolig bra, det er bare visse ting som er enda bedre enn det igjen.. Derfor hadde en anmeldelse fra meg vært meningsløst. Jeg syns derimot at du tok det på kornet og har "peiling". ikke fordi du kan mye om Pearl Jam, du har peiling på musikk og jeg tipper at du spiller selv. Det gjør jeg, og reagerte på dine ord om sangene og materialet, hvem som hadde lagd hva, etc. Viktige poeng som du garantert ikke finner i nå-er-det-den-uka-igjen anmeldelsene i tabloidene. Musikk handler om smak, min smak er blant annet Pearl Jam. man trenger ikke å like Pearl Jam for å ha bra smak, det er bare så kjipt når folk smeller om et band pga. noen andres meninger.
Jeg har lest det meste, og hørt hele katalogen, alt fra Goat til Crown of Thorns live, til Eddie Vedder i duett med Beck. Jeg digger alt, og blir selvfølgelig glad over å lese en rettferdig og positiv anmeldelse av akkurat mitt favorittband! Takk!

solat7
2003-01-25Veldig bra

Endelig en god anmeldelse av et Pearl Jam-album. Tar for seg litt av bakgrunnen også.
Personlig mener jeg at Vitalogy og Yield burde ha blitt nevnt, men det er ikke så viktig i denne sammenhengen.

Jan
2003-01-30Ny til Pearl Jam

Da jeg kjøpte denne cden var jeg litt i tvil. Jeg har aldri vært noen stor fan av Pearl Jam. Jeg kjøpte den egentlig som en julegave, men prøvespilte den litt før jeg pakket den inn. La meg si det slik: Riot Act ble aldri pakket inn! Er dette virkelig Pearl Jam? Innholdet her er helt ulikt hva jeg har vært vant med tidligere. Pearl Jam har virkelig utviklet seg musikalsk gjennom de siste 10 årene. Sanger som You Are, Thumbing My Way, I Am Mine, All or None, Love Boat Captain og Save You skinner det klasse over. Råbra! Disse låtene er så vanvittig mye bedre komposisjoner enn hva de nevnte Jeremy og Alive er. Nydelig album gutter!

Anmeldelsen her passer godt til albumet. Jeg var veldig spent på hva anmelderen skulle si om denne cden. Jeg er enig i Nikolai og synes han har gjort en veldig god jobb med en vanskelig cd fra et vanskelig band.

Jeg synes derimot at det er en skam at ingen i groove.no har anmeldt 'Yield' fra samme bandet. Den er etter min mening et av 90 tallets aller beste album.

Jan

Glenn
2003-08-29Cause to the universe i dont mean a thing

Stian skrev utrolig bra tilbakemelding! Jeg er nok også fratatt alle rettigheter til å dømme Riot Act da Pearl Jam-musikk er mitt dop.

Takk for en utrolig bra andmeldelse

Eddie Snuten Vederson
2007-04-16Jeg er forbløffet

Giggety gigg gigg gigg!

Dette er den beste anmeldelsen jeg har lest, du må være en profesjonell anmelder....

- eller bare kjempefan av dette bandet!

Artikler, nyheter


Ekstranummer #63: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 7

Krigstegneserier ble lest av gammel og ung og holdt minnet om andre verdenskrig friskt. Superheltene fristet derimot magrere kår i Norge. Ble de for futuristiske og teknologioptimistiske for tidas tilbakeskuende klima?

Podium

Hovedsiden / Siste:

MUSIKERE SØKES TIL POP-ROCK ...
29.08.14 - 10:51

Øvingslokalet ønskes i Oslo....
26.06.14 - 23:50

Øvingslokalet ønskes i Oslo....
26.06.14 - 23:25

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo


Ought - More Than Any Other Day

(Constellation)

I avdelinga postpunk med noko attåt serverer Ought eit særs overtydande tilskot.

Tidligere: