cover

Edendale

BigBang

CD (2009) - Grandsport / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Retrorock

Spor:
Play Louder
Call Me
Swedish Television
Isabel
Freeway Flowers
Bag Of Leaves
To The Max
Jumpsuit
Now Is Not A Good Time
One Step At A Time

Referanser:
Lynyrd Skynyrd
Curtis Mayfield
Red Hot Chili Peppers
The Rolling Stones
The Beatles
Crosby, Stills, Nash & Young

Vis flere data

Se også:
Smiling For - BigBang (2001)
Frontside Rock'n'Roll - BigBang (2002)
Radio Radio TV Sleep - BigBang (2003)
Radio Radio TV Sleep - BigBang (2003)
Poetic Terrorism - BigBang (2005)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Safe fra BigBang

Ikke den nyvinningen vi turte å håpe på fra disse rutinerte gutta.

BigBang har alltid fremstått som en selvsikker gjeng på scenen, og etter at de for alvor ble oppdaget på By:larm i 1999 har de blitt stadig mer selvsikre også på cd. En rask sammenligning med bandets første utgivelse Waxed avslører forbedring i alle ledd siden den gang; "renere" produksjon, sterkere låtliste og sterkt pågangsmot. Men hva gjør egentlig det med Edendale som ferdig sluttprodukt?

Ikke en gang hyppige utskiftninger i personale eller en feide som holdt på å ende i oppløsning for ca. ti år siden, klarte å rokke ved de tre hovedelementene som skaper det umiskjennelige Big Bang-soundet; Melodisk gitar, koring(!) og en rytmeseksjon som er like kreativ som den er stødig.

Dessverre for BigBang er det enkelte andre sider ved dette umiskjennelige som gang på gang har svekket helhetsopplevelsen med mange hakk. For eksempel har jeg alltid vært av den oppfatning at Big Bang hadde vært tjent med en bedre vokalist. For selv om Greni fyller rollen som frontfigur svært godt, spesielt i konsertsammenheng, er han ingen dyktig sanger.

Dette kommer spesielt til uttrykk i paradelåten Isabel. Som så ofte før forviller han seg her inn i et stemmeregister han på ingen måte behersker. Og det er nettopp dette problemet som gjør det så vanskelig å definere hvilke andre band en skal relatere soundet til. Hurtige Call Me ligner for eksempel med sitt høyst gjenkjennbare riff litt på noe Red Hot Chili Peppers kunne gjort, men på grunn av Grenis svakheter som vokalist blir det hele litt for puslete for en slik sammenligning. Dette tar også brodden fra en sammenligning med The Who.

Men det er heller ikke bare her skoen trykker. Låtmaterialet bærer preg av å være forpestet av den samme programmerte "svulsten" som det alltid har vært. Denne later til å sørge for at ingen dugelige introer ikke skal følges opp av ditto dugelige vers og refreng. Dette gjelder både nevnte Call Me og Freeway Flowers, men ikke minst på glade To The Ma". En svært funky pianobeat som er akkompagnert av en høyst delikat og hyperunderdelt hi-hat legger grunnlaget for en skikkelig gladlåt. Når refrenget kommer, er underdelingen borte og den rytmiske lekenheten byttes ut med et usedvanlig kjedelig "fire-rette"-mønster.

Det er nå gått 9 år siden Girl In Oslo, som etter min mening er sist gang de produserte en låt der alle elementene står i stil med hverandre, og som samtidig er en studie i oppbygning. Edendale er bandets fjerde studioalbum siden den gang, og en reprise av noe slikt har de fremdeles til gode å skape. Det er vel kanskje det som gir meg litt følelsen av at de har produsert den samme plata i mange år.

Selv om produsent Greg Richling har tappet BigBang helt for den lille røffheten de en gang hadde som rockeband, er det ingen førstegangsryttere han og Øystein Greni har invitert til å hjelpe seg; Soul/R'n'B-esset Makeda, tidligere Diana Ross-korer Dee Dee O'Neil, multiinstrumentalist Joshua Moore og Dave Rawlings, kjent fra sitt samarbeid med singer/song-writere som Gillian Welch og Ryan Adams, for å nevne noen.

Med andre ord; et vel av dyktige musikere som er med på å heve kvaliteten fra middels dårlig til middels godt. Manglende kreativitet i låtutvikling og bedre fokus på bandets styrker fremfor svakheter, er det derimot ingen andre enn BigBangs stammedlemmer som kan ta tak i.

comments powered by Disqus

 Fredrik Kj.
2009-06-09Javel?

Syns dette var en merkverdig negativ anmeldelse. Virker for meg som anmelder her kun har lyttet etter det han selv misliker ved bandet og låst seg fast i dette. Denne opphengingen i vokalen blir litt banal for min del. Istedet for å kommentere Grenis utvikling som i "swedish televison" kicker ass i mine ører, har anmelder kommet med en morsom samenligning med R.H.C.P. og dems vokalist. Må bare reise meg opp og riste litt på hodet. I hvilken verden klarer Anthony Kiedis intonale-jabbestemme å få Grenis til å høres pinglete ut? Hmf... Bra skive, fremdeles den gode sounden som oss fans setter pris på. Så får anmelder og resten av kritikerne stille seg på siden og stå der å klage. Cheers!

Anonym
2009-08-23Enig med Fredrik!

Hele denne anmeldelsen bygger på at anmelderen Ingvar Örn egentlig ikke liker bigbang så godt. Han er en veldig dårlig anmelder egentlig som ikke klarer å høre hvordan Øystein Greni har klart å presse stemmen sin denne gangen. Greni har aldri sunget så bra før! Aldri truffet så høye toner, og så rent også. Dette er en helt elendig framstilling av bigbang sin nye plate, og jeg skjønner ikke hvorfor groove.no har tillat å pubilisere denne..

Toro
2009-08-25Enig

100 % enig med anmelderen. Big bang er et supert live-band, men på plate blir det kjedeligere. Og pinligere, siden man legger bedre merke til Grenis vokalist-svakheter. Ny vokalist og låtskriver-assistanse please.

2010-05-11Konstruktivt?

Takk for tilbakemeldinger. Må først bare få erklære BigBangs mer eller mindre årlige akustiske konsert på Sentrum scene som en av mine absolutt beste konsertopplevelser. Derfor kler det dem ikke helt å lage den samme plata gang på gang.

Fredrik: Det er ikke sounden som trekker ned for denne platas del. Man kan tilføre mange nye og spennende impulser i musikken sin uten å gå vekk fra eget sound, men det mener jeg ikke at BigBang har klart. Og det på tross av at platens image, herunder markedsføring og ting som kommer frem i intervjuer med bl.a. Greni, forteller at noe nytt er i emning. U2 er et glimrende eksempel på et band som står og stamper i den samme musikalske hengemyra som de har gjort i alle år, i motsetning til f.eks. Coldplay som mange mener opererer innenfor samme segment soundmessig. Sistnevnte er etter min mening et mye mer musikalsk nysgjerrig band som stadig sprenger grenser ved å utforske - og hente elementer fra - nye musikalske verdener uten at det går utover soundet.

Og til Anonym; Når ble det å treffe høye toner rent synonymt med det å synge bra? Kritikk kan være lærerikt, men gi meg noe konstruktivt jeg kan bruke.

Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


KRAMPE - eller hvordan en snarvei førte til at du gikk deg vill i skogen

Fortellingen om progressiv rock er fortellingen om en utvikling. Dens historikk har ingen egentlig begynnelse eller slutt., men heller er det en påpekelse av interne faser i en bestemt musikkstil.

Podium

Hovedsiden / Siste:

god jobb, har lurt etter informasjon...
15.10.17 - 22:49

glad for å bli med i...
15.10.17 - 22:48

Hei, jeg har lurt etter denne...
15.10.17 - 22:46

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo