cover

Morse Code in the Modern Age: Across the Americas

Brokeback

CD (2000) - Thrill Jockey / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Ambient / Instrumental / Eksperimentell rock

Spor:
Lives of the Rhythm Experts
Flat Handed and on the Wing
Running Scared

Referanser:
Calexico
Gastr Del Sol
Chicago Underground Duo

Vis flere data

Se også:
Looks at the Bird - Brokeback (2003)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Reise. Stillstand. Bevegelse. Ro.

Et musikalsk mestermøte - et moderne mesterverk.

Musikere løst tilknyttet den sjangerløse Chicago-scenen evner stadig å forvirre sine lyttere med nye påfunn. Det er ikke så farlig så lenge de leverer varene, så som Brokeback gjør. Det er mulig å fylle spaltemeter med hva de involverte ellers bedriver tiden med, men la oss for enkelhets skyld forklare at Morse Code er møtet mellom Tortoise, Calexico, Yo La Tengo og Stereolab. Det bør gi en liten indikasjon på hvor vi skal bevege oss.

Den roadmovie-lignende undertittelen Across the Americas er ikke misvisende da dette har blitt en svært visuell plate - musikk man danner seg bilder til. På den lange åpningslåten Lives of the Rhythm Expert" er det ikke melodien man fester seg ved, men heller den strukturløse stemningen. Ved hjelp av en pulserende rytme og orgeldroner blir man gradvis sugd inn i et vakkert kaos, som minner en del om krautrockband som Faust og Kraftwerk (særlig Fausts signaturlåt Krautrock fra 1973), men også mot en mer fremmedgjørende retning for rockfolket. Et stykke samtidsmusikk av typen ambient avantgarde.

Den andre lange komposisjonen, Flat Handed and on the Wing er mer minimalistisk i instrumentalbruk, men samtidig mer melodiøs og gjenkjennelig i formen. Med en rolig bassgang i bunn får Joey Burns' twang og Birdsongs følsomme blåsespill fritt spillerom, og sammen blir dette noe i nærheten av ambient western og hinsides vakkert. Som en bonus, og en forløsning kan man nesten si, avsluttes reisen med en nydelig og stolt versjon av Roy Orbisons Running Scared.

En fantastisk lytteropplevelse har dette blitt, som i tillegg tilbyr den glade kjøper to videofilmer av Braden King, som ytterligere underbygger meningen som ligger i tittelen. Filmene tar oss bokstavelig med Across the Americas. Eneste minus er en forbasket kort spilletid.

comments powered by Disqus

 Artikler, nyheter


Ekstranummer #64: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, del 8

Fortsatt selger 91 Stomperud titusener hefter hver jul. I kiosken er det derimot slunkent med serieblader resten av året. Hopp inn i tidskapselen - tilbake til søttiåra.

Groovissimo


Torgeir Waldemar - Torgeir Waldemar

(Vestkyst)

Den brenn min santen denne plata, den brenn seg fast.

Tidligere: