cover

Mother Earth

Survival

CD (2003) - Roots Rock Productions / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Reggae

Spor:
Fire
Stand Up
Same Ambitions
Mother Earth
Dana
Look Out
I Man Rasta
Heavy Load
Hope
Kali Weed
Reasons
Rich Man

Referanser:
Culture
Third World
Bob Marley

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


From Ghana it comes to you!

Norsk-ghanesiske Survival hyller moder jord med levedyktig reggae.

Alphonse Dasa er født og oppvokst i Ghana, men bor for tiden i Oslo. Under påvirkning fra Culture og Jah Rastafari har han siden 1995 gitt ut en del singler og albumet Rolling Stone (2000), som inneholder reggae med en viss påvirkning av vest-afrikansk etnisk musikk.

Reggae har selvfølgelig alltid vært veldig populært i Afrika. Bob Marley er den tredje verdens største popstjerne, og hans politiske budskap inspirerer fortsatt kampen for frihet og rettferdighet for de som ikke har det så bra som oss. Det musikalske høydepunktet for Dasa måtte være turen til Jamaica på slutten av nittitallet der han møtte både Joseph Hill (Culture) og Sly & Robbie.

Mother Earth er innspilt i Takoradi (Ghana) med produsenten Sarge (Maxi Priest, Frankie Paul). Tekstene sympatiserer med verdens fattige, fremfor alt i Dasas hjemlige trakter. Dette er viktige budskap som flere burde høre mer seriøst på. Her finnes også de for reggae-genren typiske antikrigsbudskap og ønsket om en grønnere jord. Enda grønnere blir det på Kali Weed, som er platas "legalize it" spor.

Dette er en velment plate som byr på en god del hyggelige stunder (Mother Earth og Fire må spesielt trekkes fram). Problemet er at vi får følelsen av at dette er en lavbudsjettsproduksjon på grunn av de billige computertrommene og en del upassende poppete synthlyder. Dette bryter med reggaens organiske grunnidé om en varm og god menneskelig rytmeseksjon, som etterhvert får en suggerende virkning på kropp og sinn for alle som hører på.

De vokale prestasjonene er det derimot ikke noe å utsette på - Alphonse Dasa leverer budskapet på en autoritativ måte (ofte i form av snakkesang) fint oppbacket av Anasis afrikansk-pregede harmonier. Gitarpåleggene fungerer også bra med å fylle inn her og der med melodiske innspill uten å ta unødvendig mye oppmerksomhet.

For mitt vedkommende skal det mye til for å slå Kamerun-fødte Manu Dibangos reggae makossa, men Survival i hvert fall stand til å gi deg en hyggelig stund med slow-reggae. Håper bare at Alphonse Dasa finner en solid rytmeseksjon og noen proffe tangentspillere neste gang!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnet - On Your Side

(Ultimate Dilemma)

Engelske kritikere har trykket Magnet til sine bryst. Fortjent. Det beviser Even Johansen nok en gang med sitt nye bittersøte album.

Flere:

Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4
Arthur's Landing - Arthur's Landing